Van DSW naar RSW

De DistrictsScoutingWedstrijden (DSW) zijn in Nederland de voorgangers van voor wat nu de Regionale ScoutingWedstrijden (RSW) zijn. Toen in 2001 de Nederlandse districten werden gewijzigd in regio‘s, veranderde de term DSW in RSW.

De Regionale ScoutingWedstrijden (RSW) zijn jaarlijkse regionale wedstrijden voor scoutingleden in de scoutsleeftijd (11-14 jaar). Scoutinggroepen kunnen Teams/Ploegen insturen om aan deze wedstrijden mee te doen. De beste teams gaan door naar de Landelijke ScoutingWedstrijden (LSW). De wedstrijden duren doorgaans twee dagen of een heel weekend.

Landelijke Scouting Wedstrijden

In 1924 organiseerde de toenmalige Vereniging De Nederlandse Padvinders (NPV) selectiewedstrijden om te bepalen wie zouden worden afgevaardigd naar de wereldkampioenschappen tijdens de World Jamboree in Denemarken. Deze selectiewedstrijden werden gewonnen door Verkenners uit Bloemendaal, Utrecht en Wageningen. De voorselectie voor de wereldkampioenschappen was goed bevallen, waarop men vanaf 1925 Patrouillewedstrijden ging organiseren. De wedstrijden werden gehouden met Pinksteren op Ada’s Hoeve in Ommen. In de beginjaren waren de klasse-eisen het uitgangspunt van de wedstrijden. Tegen het eind van de jaren dertig veranderde dat naar een centraal thema waarop alle activiteiten werden gebaseerd. Zo’n thema was eerst een rode draad door de activiteiten heen. Maar tegenwoordig zijn het grote spektakels. Shows met Robin Hood, Indiana Jones of Doortje op zoek naar de tovenaar van Oz, zodat je bijna vergeet dat het om wedstrijden gaat. Tijdens de oorlogsjaren werden geen wedstrijden gehouden, in 1946 werd de draad weer opgepakt. In de loop van de jaren zijn de activiteiten van Scouts veranderd en zijn ook de wedstrijden daarop aangepast.

Doordat ook meisjes aan de wedstrijden deelnamen en alle Nederlandse Scoutingverenigingen samengegaan waren in Scouting Nederland, werd in 1979 de naam van de Landelijke Patrouillewedstrijden veranderd in Landelijke Scoutingwedstrijden. Sinds 1990 is de LSW verhuisd van de Ada’s Hoeve in Ommen naar het centraler in het land gelegen Scoutcentrum Buitenzorg in Baarn. Het organiseren van de Wereldjamboree in 1995 kostte zoveel tijd en mankracht van Scouting Nederland dat in dat jaar geen LSW konden worden gehouden

De Landelijke ScoutingWedstrijden (kortweg LSW) is nog steeds een jaarlijks terugkerend weekend waarin alle winnende scoutteams van de Regionale ScoutingWedstrijden uit heel nederland het tegen elkaar opnemen. Een weekend met een thema, waarin diversen scouting-technieken zoals tochttechnieken, koken, sport en spel en allerlei andere activiteiten aan bod komen en waar de beste groepen van het weekend met het pinksterweekend 3 dagen lang de regio mogen vertegenwoordigen tijdens de Landelijke ScoutingWedstrijden te Baarn.

Bron: Scoutpedia.nl