Bolletje-pijltje is een vrij eenvoudige techniek om een route aan te geven, en heeft wel wat weg van een kruispuntenroute. Het bolletje (dikke punt) staat voor het kruispunt. Het pijltje geeft aan welk pad van de splitsing gevolgd moet worden. Soms geeft men de niet te volgen paden aan met een stomp lijntje (zonder pijlpunt). Dat is vooral handig bij veelsplitsingen, of gewoon om de zoveel tijd zodat de hikers uit kunnen vinden of/waar ze fout gelopen zijn.
Hieronder is een voorbeeld gegeven van hoe zo’n bolletje-pijltjeroute eruit zou kunnen zien. De hiker leest voor de bolletje-pijltjeroute altijd van links naar rechts. In werkelijkheid gaat hij de rode pijl volgen op de tekening erboven. Hij komt eerst bij een kruispunt. Volgens het eerste bolletje moet hij daar naar rechts. Vervolgens moet hij bij de eerste afslag rechtdoor, bij de tweede afslag rechtdoor, en bij de derde afslag schuin naar rechts.
De bolletje-pijltjeroute kan – zeker bij jongere kinderen – nog best lastig zijn om te lopen. Als je denkt dat de kinderen er niet uit gaan komen, is het wellicht het beste om de overige straten toch niet weg te laten. Zijn de scouts echter wat meer ervaren, dan kun je de bolletje-pijltjeroute wat ingewikkelder maken, door de windrichting en de afstand ook mee te laten tellen.